Tko je izumio internet?

Počinjem blog s pričom o tome tko je izumio internet jer bez njega ovog bloga ne bi ni bilo.

Internet je promijenio 20. stoljeće, onako kako je tiskarski stroj promijenio 15. stoljeće.

Ideja interneta potječe od Leonarda Kleinrock’s, koji je 1961. godine objavio svoj rad Tok informacija u velikim komunikacijskim mrežama. Uz pomoć J.C. R Licklidra i ideje Kleinrock’sa, Robert Taylor stvorio je ideju mreže koja će kasnije postati Arpanet.

internet

Arpanet je kratica za Advanced Research Project Agency (Agencija za napredne istraživačke projekte), dok net označava računalnu mrežu. Arpanetom se služila američka vojska želeći povezati sva svoja računala, kako bi se podaci raštrkani po različitim računalima sačuvali i pri nuklearnom napadu na SAD.

Nakon toga je Britanac Tim Berners-Lee u švicarskom CERN-u izmislio World Wide Web (WWW) te nam je tako omogućio korištenje interneta kakvog danas poznajemo. U komercijalne svrhe, internet se počeo koristiti u kasnim 80-ima, a od sredine 90-ih, internet je imao revolucionarni utjecaj na kulturu i trgovinu, omogučivši brzu komunikaciju putem e-maila, chata, Skype-a, dijeljenje informacija putem društvenih mreža te omogučivši on-line trgovinu.

Internet spaja ljude s različitih dijelova svijeta, ubrzava komunikaciju i poslovanje, ali postoje i niz negativnih posljedica s kojima se danas borima.
Ipak, bez interneta svijet zaista ne bi bio ono što je danas.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s