Tko je izumio kišobran?

Ima ga vjerojatno u svakom domu, štiti nas od kiše i ima ga u svim bojama i veličinama. Kišobran je predmet iz naše svakodnevice bez kojega bi i mogli, ali s njima nam je ljepše, suše i veselije:)

frog-with-an-umbrella

Engleska riječ za kišobran, umbrella, dolazi od latinske umbra, što označava sjenu ili hlad, budući da su prvi kišobrani bili, u biti, suncobrani. Dokaze o tim prvim suncobranima nalazimo u umjetnosti Egipta, Sirije i Grčke i Kine. Uprvo je u Kini suncobran postao kišobran. Naime, Kinezi su bili prvi koji učini svoje kišobrane vodootpornim i upotrijebe ga kao zaštitu od kiše. Svoje papirnate suncobrane su premazali voskom i lakirali da bi ih mogli upotrebljavati za kišu.

U Europi, kišobrani su postali popularni u 16. stoljeću i to, u početku samo među ženama. Među muškarcima, kišobran je popularizirao putnik Perzijom, Jonas Hanway, u 18. stoljeću.
Prvi europski kišobrani bili su napravljeni od drva ili kitovih kostiju i pokriveni kožom alpaka ili nauljenom tkaninom. Obrtnici su napravili savijene ručke na kišobranu od tvrdog drva kao što je ebanovina i bili su dobro plaćeni za svoj trud.
1852 Samuel Fox je izumio kišobran s čeličnom konstrukcijom upotrebljavajući način na koji su žice upotrebljene u krinolini i u ženskim korzetima.

Prva prodavaonica kišobrana otvorena je 1830. godine u Oxfordskoj ulici 53, u Londonu u Engleskoj, te prodavaonica radi i danas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s