Tko je izumio hladnjak?

Ne znam za vas, ali ja ne mogu zamisliti život bez hladnjaka gdje držim ono što mi je najdraže – hrana!

I tko je zaslužan za to?

U antici, snijeg i led služili su kao prirodna sredstva za hlađenje. Nešto napredniji način bio je pomoću rastapanja određene soli u vodi, koja svojim rastapanjem snižava temperaturu vode.

noc487no-jedenje

Suvremena povijest hladnjaka počela je u 18. stoljeću kada je William Cullen na sveučilištu u Glasgowu razvio uređaj za umjetno hlađenje. Nitko, osim kolega iz znanstvene zajednice, nije pokazao interes za taj izum. Američki izumitelj Oliver Evans 1804. godine  napravio je prvi dizajn za hladnjak, koji, do 1834. nije privukao ničiji interes. Godine 1844. John Gorrie, na temelju Oliverovog dizajna, napravio je uređaj koji je služio za hlađenje prostorije za svoje pacijente, koji su patili od žutice.

Prvi plinovi koji su korišteni u hladnjaku doveli su do dosta nesreća, tako da su počeli koristiti freon. Ipak, kad su uvidjeli da je freon opasan za prirodu tj. da uništava ozonski omotač, počelo je korištenje sigurnijeg i boljeg za prirodu plina. Bez toga, rad hladnjaka ne bi bio moguć.

Zanimljivo je da je  hladnjak proglašen najpametnijim izumom koji je uvelike obilježio povijest prehrane čovječanstva. Osim hladnjaka, na popisu su se našli i pasterizirano mlijeko, limenke, a slijede štednjak, mikrovalna pećnica, friteza, kombajn i mnogi drugi.

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s