Tko je izumio automobil (drugi dio)

Dakle, kao što sam napomenula u prošlom postu, s Karl Benzom počinje suvremena povijest automobila. Benz je zaslužan za mnoge patente vezane za tehnologiju povezanu sa autima, a 1886. dobio je njemački patent za automobil.

Nikolaus Otto zaslužan je za četverotaktni benzinski motor s unutarnjim izgaranjem, a Rudolf Diesel za sličan takav koji ide na dizel. Ta dva motora srce su današnjih automobila. Prvi moderan auto u svim pogledima bio je Mercedes, kojeg je 1901. godine dizajnirao  Wilhelm Maybach za Daimler Motoren Gesellschafta. Imao je 34 konjskih snaga i išao je oko 70km/h. Godine 1909., Daimlerova tvornica zapošljavala je 1700 radnika koji su na godinu dana prozvodili manje od tisuću automobila na godinu.
Model TDva mehaničara za bicikle, J. Frank i Charles E. Duryea,  dizajnirali su prvi uspješni američki benzinac 1893. godine. Taj auto će dvije godine kasnije osvojiti prvu utrku u SAD-u, kao i titulu najprodavanijeg auta godine. 1908. godine Henry Ford je predstavio slavni Model T,a William C. Durant je osnovao General Motors.
Budući da je američko tržište bilo puno veće od europskog, te su Amerikanci više i zarađivali, američke kompanije zarađivale su puno više nego europske. Masovna proizvodnja tvornice Henryja Forda postala je uzor za proizvodnju automobila uopće u Americi. Broj automobilskih kompanija pala je sa 253, koliko ih je bilo 1908. godine, na 44 u 1929., sa 80% proizvodnje u rukama Forda, General Motorsa, te Chryslera, kompanije osnovanoj1925. Walterom P. Chryslerom. Većina kompanija propala je za vrijeme Velike Depresije.Automobili su bili ključna snaga za promjene u 20. stoljeću. 20-ih godina automobilska industrija postaje krucijalnom za novo konzumersko društvo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s