Tko je izmislio uređaj za naplaćivanje parkiranja?

Ma ja se pitam tko se uopće sjetio naplaćivati parking? 🙂 No dobro, danas se ipak nećemo baviti temom samog parkiranja, već uređaja za naplaćivanje parkinga.

Prvi takav uređaj instaliran je 16.07.1935 godine u Oklahoma Cityju. Naime, 20ih godina nije bilo regulacije parkiranja, što je, pogađate, izazivalo kaos i zakrčenje gradskih površina. Rješenje je donio Carl Magee koji je na Sveučilištu u Oklahomi organizirao natječaj za dizajniranje uređaja za naplaćivanje parking, koji je ograničavao vrijeme parkiranja. Bilo je prilično izazovno napraviti jedan takav uređaj, budući da je trebao ostati funkcionalan u različitim vremenskim uvjetima, biti dovoljno čvrst i otporan na iživljavanje vandala, te povoljan. Nažalost, niti jedan student nije uspio zadovoljiti sve navedene uvjete.

index

Budući da je natječaj propao,Carl Magee je naznačio dva bivša studenata navedenog sveučilišta, Holger George Thuessena i Gerald A. Halea, da naprave taj uređaj. Na projektu su počeli raditi 1935. godine, a prvi uređaj kojeg su napravili zvao se The Black Maria (Crna Maria). Nakon toga, Magee je patentirao vlastiti uređaj, napravljen na osnovi The Black Maria.

Ipak, Magee nije jedini, niti prvi koje je patentirao taj uređaj. Naime, 1928. godine, Roger W. Babson je patentirao ideju za uređaj za parkiranje koji bi se napajao energijom parkiranih automobila. Taj patent nikad nije doživio svoju realizaciju te je sve ostalo na razini ideje.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s