Tko je izmislio žvakaće gume?

I tako ja šećem neki dan i na tenisicu mi se zaljepi svježe bačena neon zelena žvakaća, vjerojatno Hubba Bubba. Rastezala sam ju par metara dok nisam skužila, a onda ju mukom skidala. Djeco draga, ne bacajte žvakaće po cesti…niti išta drugo.

Dakle, tko je izmislio tu stvarčicu? Da pogađate, zasigurno bi rekli, Ameri. E pa bili biste u pravu. Povijet žvakaće kakvu danas znamo, počinje sa Frank Fleerom i Peter Meijerom, vlasnicima tvornice Fleer Chewing Gum Company iz Philadephie, koji su početkom 20 stoljeća (1906. g.) napravili prvu žvakaću gumu. Međutim, ta prva verzija žvakaće bila je preljepljiva da bi se mogla žvakati te time ju nisu mogli plasirati na tržište. Tek 1928., Walter E. Diemer, računovođa u spomenutoj tvornici, izmislio je pravu žvakaću. Naime, u slobodno se vrijeme volio poigrati sa sastojcima žvakaće gume. Kao i kod mnogih drugih izuma, to je bilo slučajno, rekao je Walter. Dok je pokušavao napraviti nešto što je zamislio, ispalo je nešto sasvim drugo, ali uspješno!

žvalaća

Dodao je ružičastu boju te ju je prodao marketu pod nazivom double bubble. Walter, na svoju žalost, nikada nije imao patent za žvakaću niti je ikad dobio ikakve novce od toga. Fleer kompanija je uzela Walterov recept za žvakaću, a sam se Walter brinuo za promociju te je prodavače podučavao kako da napušu balone. Na kraju je postao potpredsjednik Fleer kompanije.

1975. godine Lifesavers Company je poboljšala proizvod. Napravili su mekanu žvakaću gumu – bubble gums. Ubrzo su brandovi kao što je Hubba Bubba i Bubblicious ušli na tržište te su redefinirali pojam žvakaće gume.

 

Leave a comment