Halloween :)

Jučer smo proslavili Halloween. Grad je bio prepun maskiranih ljudi, bundeva i smijeha. Čak se i klinci sada maskiraju. Kad sam ja bila klinka, nitko nije ni znao za Halloween jer je to američki blagdan koji je relativno nedavno postao popularan kod nas, ali i drugdje u Europi i to, naravno, zahvaljujući sveopćoj amerikanizaciji svijeta.

Iako nemamo Halloween kao takav, imamo Dan Svih svetih, koji je u svoj suštiti isto, ali bez maskiranja, koje je kod nas rezervirano za veljaču, odnosno za karneval. Naziv blagdana Halloween zapravo je kratica punog naziva All Hallow’s Eve što znači Dan Svih svetih.

Halloween-Hero-1-A

Pa kako je došlo do ovog blagdana tijekom kojeg se sjećamo svih svojih pokojnih? Kao i kod mnogih drugih kršćanskih blagdana, i ovaj ima pogansko porijeklo. Pogledaj video.

Tradicija je stara oko 2000 godina i pripisuje se Keltima koji su 01. studenog slavili praznik pod nazivom Samhain. Naime, vjerovalo se da se dan prije tog datuma, mrtvi vraćaju u vidu duhova. Na pragu bi im ostavili hranu i piće, te bi se maskirali u duhove kad bi izišli iz kuće tako da se uklope 🙂

U 8.st. Crkva je taj praznik zamijenila s kršćanskim Danom Svih svetih. Običaj maskiranja u zamjenu za hranu (danas slatkiše) potječe iz Engleske, gdje bi maskirani išli od kuće do kuće, pjevali ili recitirali poeziju te bi zauzvrat bili počašćeni.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s